rondo - explicat in DEX



rondo (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RONDÓ, rondouri, s. n. Piesă muzicală instrumentală cu caracter vioi, a cărei temă principală revine periodic în cursul piesei, alternând cu diferite alte teme (episoade sau cuplete). – Din it. rondo.

rondo (Dicționar de neologisme, 1986)
RONDÓ s.n. Arie instrumentală cu caracter vioi, a cărei temă principală se repetă o dată sau de mai multe ori. [Pl. -uri. / < it., fr. rondo].

rondo (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RONDÓ s. n. formă muzicală instrumentală cu caracter vioi, a cărei temă principală alternează cu diferite cuplete. (< fr., it. rondo)

rondo (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
rondó (compoziție muzicală) s. n., art. rondóul; pl. rondóuri

rondo (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
RONDÓ (‹ it., fr.) s. n. 1. Formă muzicală instrumentală, bazată pe revenirea periodică a unei teme principale (refren), care alternează cu diferite alte teme (cuplete sau episoade), frecventă în sec. 17 și 18. Apare în creațiile lui Bach, Mozart, Haydn, Beethoven. 2. Poezie lirică de formă fixă alcătuită din 15 versuri în trei strofe (prima în cinci versuri, a doua un catren și ultima de șase versuri); constituie o variantă de rondel.

rondo (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RÓNDO, rondouri, s. n. Piesă muzicală instrumentală cu caracter vioi, a cărei temă principală revine periodic în cursul piesei, alternând cu diferite alte teme (episoade sau cuplete). — Din it. rondo.

Alte cuvinte din DEX

RONDINO RONDINA RONDELA « »RONDOU RONEO RONEOTIPA