reprezentativ - explicat in DEX



reprezentativ (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
REPREZENTATÍV, -Ă, reprezentativi, -e, adj. 1. (Despre un organ sau un sistem de guvernare) Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei, fiind constituit prin alegeri. 2. Care (prin însușirile sale) reprezintă, ilustrează epoca, mediul, curentul din care face parte. ♦ (Substantivat, f.) Echipă care reprezintă o asociație sportivă, o țară etc. – Din fr. représentatif.

reprezentativ (Dicționar de neologisme, 1986)
REPREZENTATÍV, -Ă adj. 1. (Despre o adunare) Ai cărei membri aleși reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei. 2. Care reprezintă, ilustrează epoca, curentul etc. din care face parte; ilustrativ. ♦ s.f. Echipă care reprezintă o asociație sportivă, o țară etc. [Cf. fr. représentatif].

reprezentativ (Marele dicționar de neologisme, 2000)
REPREZENTATÍV, -Ă adj. 1. (despre o adunare) ai cărei membri aleși reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei. 2. care reprezintă, ilustrează epoca, curentul etc. din care face parte. ◊ (s. f.) echipă reprezentând o asociație sportivă, o țară etc. (< fr. représentatif)

reprezentativ (Dicționaru limbii românești, 1939)
*reprezentatív, -ă adj. (d. reprezentat; fr. représentatif). Care e făcut ca să reprezente [!]: semn reprezentativ. Guvern reprezentativ, în care deputațiĭ îs aleșĭ de națiune și participă la facerea legilor.

reprezentativ (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
reprezentatív (re-pre-) adj. m., pl. reprezentatívi; f. reprezentatívă, pl. reprezentatíve

reprezentativ (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
reprezentativ a. care reprezentă sau are misiunea de a reprezenta: guvern reprezentativ, în care o adunare de deputați reprezentă poporul.

reprezentativ (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
REPREZENTATÍV, -Ă, reprezentativi, -e, adj. 1. (Despre un organ sau un sistem de guvernare) Care reprezintă o colectivitate și acționează în numele ei, fiind constituit prin alegeri. 2. Care (prin însușirile sale) reprezintă, ilustrează epoca, mediul, curentul din care face parte; ilustrativ, tipic. ♦ (Substantivat, f.) Echipă care reprezintă o asociație sportivă, o țară etc. — Din fr. représentatif.