represiune - explicat in DEX



represiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
REPRESIÚNE, represiuni, s. f. Reprimarea prin violență a unei acțiuni de opoziție, de revoltă; (la pl.), acțiuni drastice întreprinse în acest scop. ♦ Măsură de constrângere juridică cu caracter penal împotriva infractorilor, care constă în arestarea, trimiterea în judecată și condamnarea lor la pedepsele prevăzute de lege. [Pr.: -si-u-] – Din fr. répression.

represiune (Dicționar de neologisme, 1986)
REPRESIÚNE s.f. Reprimare, înăbușire violentă a unei operații, a unei revolte; (la pl.) măsuri drastice luate pentru înăbușirea unei revolte, a unei opoziții. [Pron. -si-u-. / cf. fr. répression, it. repressione].

represiune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
REPRESIÚNE s. f. 1. reprimare, înăbușire violentă a unei operațiuni, revolte, greve etc. 2. măsură de constrângere și de pedepsire a celui care săvârșește o infracțiune. (< fr. répression, lat. repressio)

represiune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*represiúne f. lat. repressio, -ónis. V. presiune). Acțiunea de a reprima: represiunea delictelor depinde de tribunalele corecționale. – La 1907, cînd s´a răsculat țărănimea instigată, Petru Carp a zis: „Maĭ întîĭ represiune, apoĭ vom aviza!” Și așa a și fost !

represiune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
represiúne (re-pre-si-u-) s. f., g.-d. art. represiúnii; pl. represiúni

represiune (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
represiune f. acțiunea de a reprima: represiunea unui delict.

represiune (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
REPRESIÚNE, represiuni, ș.f. Reprimare, înăbușire a unei acțiuni de revoltă, de opoziție colectivă; (la pl.) acțiuni drastice întreprinse în acest scop. ♦ Măsură de constrângere împotriva infractorilor, care constă în arestarea, trimiterea în judecată și condamnarea lor la pedepesele prevăzute de legea penală. [Pr.: -si-u-] — Din fr. répression.