raptus - explicat in DEX



raptus (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RÁPTUS s. n. (Psih.) Impuls brusc și necontrolat care pune subiectul în situația de a îndeplini acte violente și grave. – Din fr., lat. raptus.

raptus (Dicționar de neologisme, 1986)
RÁPTUS s.n. (Med.) Tulburare mintală constând din trecerea bruscă de la o stare de inhibiție, produsă de o anxietate puternică, la o stare de agitație psihomotorie, însoțită de obicei de impulsuri agresive. [< fr., lat. raptus].

raptus (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RÁPTUS s. n. tulburare mintală constând din trecerea bruscă de la o stare de inhibiție, produsă de o anxietate puternică, la o stare de agitație psihomotorie, însoțită de obicei de impulsuri agresive. (< fr., lat. raptus)

raptus (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
ráptus (tulburare mintală) s. n.

raptus (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
RÁPTUS (‹ fr., lat.) s. n. Acces brutal și irezistibil de furie, care apare în unele boli mintale (epilepsie, schizofrenie, psihoză maniaco-depresivă) și îl împinge pe subiect la o acțiune cu consecințe uneori tragice; poate avea urmări dramatice pentru bolnav (ex. sinuciderea) sau pentru cei din jur (ex. crimă).

raptus (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RÁPTUS s. n. (Psih.) Impuls brusc și necontrolat care pune subiectul în situația de a îndeplini acte violente și grave. — Din fr., lat. raptus.

Alte cuvinte din DEX

RAPT RAPSTIT RAPSTIRE « »RAPUITOARE RAPUITOR RAPUNE