protecționism - explicat in DEX



protecționism (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PROTECȚIONÍSM s. n. Politică economică a unui stat, care urmărește protejarea temporară, parțială sau totală a industriei și a agriculturii indigene prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la mărfurile de import, prin restricții valutare etc. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. protectionnisme.

protecționism (Dicționar de neologisme, 1986)
PROTECȚIONÍSM s.n. (Ec.) Sistem de măsuri politice-economice al cărui scop este ocrotirea și dezvoltarea industriei și agriculturii indigene împotriva concurenței străine prin aplicarea unor taxe vamale mari la mărfurile de import. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. protectionnisme].

protecționism (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PROTECȚIONÍSM s. n. politică economică constând din impunerea de taxe vamale mari la mărfurile de import, în scopul protejării industriei și agriculturii naționale și asigurării unei balanțe comerciale excedentare. (< fr. protectionnisme)

protecționism (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PROTECȚIONÍSM (‹ fr.) s. n. Sistem și politică economică de protejare a produselor naționale față de concurența produselor similare provenite din străinătate, în vederea încurajării constituirii și dezvoltării anumitor sectoare sau ramuri ale economiei unei țări. Mijloacele principale de p. sunt taxele vamale percepute asupra mărfurilor importate, taxele fiscale percepute la frontieră, contingentarea, normele restrictive la import și licențele de import.

protecționism (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
protecționísm (-ți-o-) s. n.

protecționism (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
protecționism n. sistemă de economie politică ce consistă a pune taxe mari pe produsele străine, a căror introducere ar putea păgubi industriei naționale.