preistoric - explicat in DEX



preistoric (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PREISTÓRIC, -Ă, preistorici, -ce, adj. Care aparține preistoriei, privitor la preistorie, din timpul preistoriei. ♦ Fig. (Glumeț) (Foarte) vechi, învechit, perimat. [Pr.: pre-is-] – Din fr. préhistorique.

preistoric (Dicționar de neologisme, 1986)
PREISTÓRIC, -Ă adj. Referitor la preistorie, din preistorie. ♦ (Fig.; glumeț) Străvechi; învechit, perimat. [Cf. fr. préhistorique].

preistoric (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PREISTÓRIC, -Ă adj. referitor la preistorie. ◊ (fam.) străvechi; învechit. (< fr. préhistorique)

preistoric (Dicționaru limbii românești, 1939)
*preistóric, -ă adj. (pre 2 și istoric). Anterior istoriiĭ, din timpurile din care nu există documente scrise: epoca preistorică se împarte în treĭ etățĭ (cea de peatră [!], cea de bronz și cea de fer [!]). Relativ la preistorie: arheologia preistorică. Fig. Iron. Antediluvian, de la patru-zecĭ și opt, de modă veche: un frac preistoric.

preistoric (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PREISTÓRIC, -Ă (‹ fr.) adj. Care aparține preistoriei, care se referă la preistorie. ◊ Artă p. = artă dezvoltată în epocile încadrate în preistorie. Apărută în Paleoliticul superior, plastica p. s-a dezvoltat în jurul a două teme fundamentale – figura umană și reprezentările animaliere -, învestite cu valori magice și religioase. Cele mai de seamă manifestări de a.p. sunt picturile și desenele rupestre gravate din grote (Lascaux, Mas d’Azil, Altamira, Peche Merle, Font-de-Gaume, Lartet) și defilee (Tassili, Čatal Hüyük ș.a.), statuetele („Venus” din Willendorf, „Venus” din Lespugue, idoli, statuete animaliere), gravuri pe piatră, os și corn, ceramica cu o remarcabilă înflorire în Neolitic (Cucuteni) și, spre sfârșitul Neoliticului, monumentele megalitice (Stonehenge, Karnak). ♦ Fig. Foarte vechi; perimat, învechit.

preistoric (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
preistóric adj. m., pl. preistórici; f. preistórică, pl. preistórice

preistoric (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
preistoric a. care a preces epoca istorică: timpuri preistorice.