plesnitoare - explicat in DEX



plesnitoare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PLESNITOÁRE, plesnitori, s. f. 1. (Reg.) Șfichiul biciului; pleasnă. 2. Jucărie care, prin învârtire, produce un zgomot puternic. 3. (Înv. și reg.) Disc, verigă care se pune între capătul osiei carului și roată pentru a împiedica frecarea acestora. 4. Plantă erbacee din familia cucurbitaceelor, cu flori galbene, al cărei fruct, la maturitate, plesnește cu zgomot și aruncă semințele la distanță (Ecballium elaterium). [Var.: pleznitoáre s. f.] – Plesni + suf. -toare.

plesnitoare (Dicționaru limbii românești, 1939)
plesnitoáre f., pl. orĭ. Lucru făcut ca să plesnească (să facă huĭet plesnind), ca șfichĭu bicĭuluĭ, pocnitorile, unele jucăriĭ care pin [!] învîrtire împing vîrfu uneĭ lame elastice și produc un huĭet repetat (numite și pîrîitorĭ) ș. a. O plantă cucurbitacee al căreĭ fruct, la maturitate, se desprinde de pe peduncul și aruncă departe semințele și lichidu cleĭos din ele și care crește pe lîngă mare în Dobrogea (ecbállium [saŭ momórdica elatérium).

plesnitoare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
plesnitoáre s. f., g.-d. art. plesnitórii; pl. plesnitóri

plesnitoare (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
plesnitoare f. 1. pleasna biciului; 2. capsulă plesnitoare; 3. disc la osia carului; 4. plantă ce crește prin locuri inculte și al cării fruct oval-oblong, verde-gălbuiu, se desprinde la maturitate de peduncul, aruncând semințele și lichidul lor mucilaginos (Ecballium elaterium).

Alte cuvinte din DEX

PLESNITA PLESNIT PLESNIRE « »PLESNITUL PLESNITURA PLESUG