plastron - explicat in DEX



plastron (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PLASTRÓN, plastroane, s. n. 1. Partea din față apretată (detașabilă) a unei cămăși bărbătești. ♦ Partea din față (detașabilă) a unei bluze, rochii etc., care constituie o garnitură. 2. Un fel de cravată lată care acoperă pieptul. 3. Bucată de piele groasă, căptușită, care protejează pieptul la jucătorii de scrimă. – Din fr. plastron.

plastron (Dicționar de neologisme, 1986)
PLASTRÓN s.n. 1. Apărătoare din piele căptușită, care protejează pieptul la scrimă. ♦ Partea din față a unei platoșe; pieptar. 2. Partea din față (apretată) care acoperă pieptul la o cămașă bărbătească. 3. (Med.) Regiune dură la palpare. [Pl. -oane. / < fr. plastron].

plastron (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PLASTRÓN s. n. 1. apărătoare din piele, căptușită, care protejează pieptul la scrimă. ◊ partea din față a unei platoșe. 2. partea din față (apretată) care acoperă pieptul la o cămașă bărbătească. 3. partea ventrală a carapacei broaștelor țestoase. 4. (med.) regiune dură la palpare. (< fr. plastron)

plastron (Dicționaru limbii românești, 1939)
*plastrón n., pl. oane (fr. plastron, d. it. piastrone, din aceĭașĭ răd. cu emplastru și piastru). Peptar [!] de metal la o platoșă saŭ de stofă la o haĭnă. Cravată lată care acopere [!] peptu [!].

plastron (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
plastrón s. n., pl. plastroáne

plastron (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
plastron n. 1. partea de dinainte la o platoșă sau cămașă; 2. bucată de piele căptușită cu care s’acopere pieptul la scrimă.