peltea (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)PELTEÁ, peltele, s. f. Produs alimentar fabricat din suc de fructe fiert cu zahăr, închegat cu o masă gelatinoasă, elastică și transparentă, asemănătoare cu jeleul. ♦
Fig. Expunere scrisă sau orală, lungă și prolixă, lipsită de miez; poliloghie, vorbărie goală. [
Var.: (
reg.)
belteá s. f.] – Din
tc. pelte, ngr. peltés, beldés.peltea (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)pelteá (peltéle), s. f. – Jeleu de fructe. –
Var. beltea. Mr. pelte, megl. pelti. Tc. pelte (Șeineanu, II, 289; Lokotsch 1645; Ronzevalle 60),
cf. ngr. πελτές.
peltea (Dicționar de argou al limbii române, 2007)peltea, peltele s. f. 1. vorbire sau scriere lipsită de concizie.
2. (
er.) spermă.
peltea (Dicționaru limbii românești, 1939)pelteá (sud) și
belteá (nord) f., pl.
ele (turc.
pelté, d. pers.
palude). Gelatină de fructe care se ĭa ca dulceață.
Fig. Discurs chilometric (pin [!] aluz. la pelteaŭa proastă, care se întinde pe linguriță pînă te plictiseștĭ).
peltea (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)pelteá s. f.,
art. pelteáua, g.-d. art. peltélei; pl. peltéle, art. peltélelepelteà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)pelteà f. must de poame (mere, lămâi, gutui) fierte până la îngroșare:
peltele de gutui și de mere GHICA. [Turc. BELTÈ, de unde și Mold.
beltè].
peltea (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)PELTEÁ, peltele, s. f. Produs alimentar fabricat din suc de fructe fiert cu zahăr, închegat cu o masă gelatinoasă, elastică și transparentă, asemănătoare cu jeleul. ♦
Fig. Expunere scrisă sau orală, lungă și prolixă, lipsită de miez; poliloghie, vorbărie goală. [
Var.: (
reg.)
belteá s. f.] — Din
tc. pelte, ngr. peltés, beldés.