paspoal - explicat in DEX



paspoal (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PASPOÁL, paspoaluri, s. n. Șiret (lat) sau fâșie îngustă de stofă, de mătase etc. aplicată ca garnitură la rochii, de-a lungul unei cusături, a unui buzunar etc. ♦ Bandă, de obicei din piele sau din material plastic, fixată la unele fețe de pantofi sau la diferite obiecte de marochinărie pentru a le întări marginile sau pentru a ascunde unele cusături și a crea un efect decorativ. [Pl. și: paspoale] – Din fr. passepoil.

paspoal (Dicționar de neologisme, 1986)
PASPOÁL s.n. Șiret, bandă îngustă de mătase, de bumbac etc. care se aplică de obicei de-a lungul unei cusături, al marginii unui buzunar etc. [Pron. -poal, pl. -luri. / < fr. passepoil].

paspoal (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PASPÓAL s. n. șiret, bandă îngustă de mătase, bumbac etc. de-a lungul unei cusături, al marginii unui buzunar. (< fr. passepoil)

paspoal (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
paspoál (-poal) s. n., pl. paspoáluri

paspoal (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
paspoal n. șiret, galon: paspoaluri pentru soldați (= fr. passepoil).

paspoal (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PASPOÁL, paspoaluri, s. n. Șiret (lat) sau fâșie îngustă de stofa, de mătase etc. aplicată ca garnitură la rochii, de-a lungul unei cusături, a unui buzunar etc. ♦ Bandă, de obicei din piele sau din material plastic, fixată la unele fețe de pantofi sau la diferite obiecte de marochinărie pentru a le întări marginile sau pentru a ascunde unele cusături și a crea un efect decorativ. [Pl. și: paspoale] — Din fr. passepoil.