pascalie - explicat in DEX



pascalie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PASCALÍE, pascalii, s. f. 1. Calendar bisericesc special, cu ajutorul căruia se poate stabili cu mult înainte data Paștilor și a altor sărbători religioase care nu au loc la date fixe. 2. Carte astrologică populară cu ajutorul căreia se crede că se poate ghici viitorul cuiva. – Din ngr. pashálion.

pascalie (Dicționaru limbii românești, 1939)
pascalíe și (pop.) păscălíe f. (mgr. pashalia). Calendar perpetuŭ după care se poate afla data Pașteluĭ în orĭ-ce an. Carte populară astrologică de ghicit norocu fiecăruĭa. Fig. A-țĭ perde [!] pascaliile, a te încurca în socotelĭ, a te zăpăci. – Vechĭ și pashálie. V. indicțiune și crug.

pascalie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
pascalíe s. f., art. pascalía, g.-d. art. pascalíei; pl. pascalíi, art. pascalíile

pascalie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
pascalie f. 1. calendar perpetuu cu indicațiuni astrologice (după cari se poate hotărî data sărbătorii Paștilor pentru orice an); 2. carte de ghicit norocul fiecăruia; 3. fig. a-și pierde pascaliile, a face erori de calcul (cf. a-și pierde călindarul). [Gr. mod. PASHALIA, Paști].

pascalie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PASCALÍE, pascalii, s. f. 1. Calendar bisericesc special, cu ajutorul căruia se poate stabili cu mult înainte data Paștilor și a altor sărbători religioase care nu au loc la date fixe. 2. Carte astrologică populară cu ajutorul căreia se crede că se poate ghici viitorul cuiva. — Din ngr. pashálion.

Alte cuvinte din DEX

PASCALAU PASCALAR PASCAL « »PASCANET PASCARE PASCATOARE