palimpsest - explicat in DEX



palimpsest (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PALIMPSÉST, palimpseste, s. n. Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. – Din fr. palimpseste.

palimpsest (Dicționar de neologisme, 1986)
PALIMPSÉST s.n. 1. Pergament de pe care a fost ștearsă, răzuită scrierea inițială pentru a fi utilizat din nou și pe care se mai văd încă urmele vechii scrieri. 2. (Fig.) Scriere (veche) greu lizibilă datorită ștersăturilor și corecturilor. [Cf. fr. palimpseste, lat. palimpsestus, gr. palimpsestos < gr. palin – din nou, psestos – răzuit].

palimpsest (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PALIMPSÉST s. n. 1. pergament de pe care a fost ștearsă, răzuită scrierea inițială, pentru a fi utilizat din nou. 2. (fig.) scriere greu lizibilă datorită ștersăturilor și corecturilor. (< fr. palimpseste, gr. palimpsestos)

palimpsest (Dicționaru limbii românești, 1939)
*palimpsést n., pl. e (vgr. palímpsestos, d. pálin, din noŭ, ĭar, și psáo, răzuĭ, șterg). În paleografie, membrană, pergament de pe care s´a răzuit orĭ șters prima scriitură și s´a scris din noŭ alt-ceva.

palimpsest (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PALIMPSÉST (‹ fr., lat.; {s} gr. palimpsestospalin „din nou” + psestos „răzuit”) s. n. Pergament de pe care s-a ras sau s-a șters scrierea inițială pentru a putea fi folosit din nou, dar pe care se mai văd urmele vechii scrieri. Cunoscut din Antichitate și utilizat frecvent în Evul Mediu din cauza rarității și al prețului ridicat al pergamentului. Începând din sec. 19, s-a încercat citirea textului original cu ajutorul unor mijloace moderne (raze ultraviolete). În Biblioteca Vaticanului s-a descoperit lucrarea lui Cicero, De republica, scrisă pe un p.

palimpsest (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
palimpsést s. n., pl. palimpséste

palimpsest (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
palimpsest n. manuscript vechiu de pe al cărui pergament s´a șters scrisoarea primitivă spre a se scrie altceva. In evul-mediu, vechile manuscripte clasice fură acoperite de viețile sfinților: procedee chimice au permis a reconstitui textul primitiv, dând astfel la iveală opere însemnate ce se credeau deapururi pierdute.

palimpsest (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
PALIMPSÉST, palimpseste, s. n. Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. — Din fr. palimpseste.

Alte cuvinte din DEX

PALIMAR PALILALIE PALIER « »PALINCA PALINCUTA PALINDROM