narval - explicat in DEX



narval (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
NARVÁL, narvali, s. m. Mamifer cetaceu asemănător cu delfinul, lung de 5-6 m, care trăiește în mările înghețate din nord, masculul având doi dinți canini, dintre care unul cu lungimea de circa doi metri (Monodon monoceros). – Din fr. narval.

narval (Dicționar de neologisme, 1986)
NARVÁL s.m. (Zool.) Mamifer cetaceu arctic, asemănător cu delfinul, lung de 4-5 m, al cărui mascul are la falca de sus un dinte imens. [< fr. narval].

narval (Marele dicționar de neologisme, 2000)
NARVÁL s. m. mamifer cetaceu arctic, asemănător cu delfinul, având un dinte imens, răsucit ca un burghiu. (< fr. narval)

narval (Dicționaru limbii românești, 1939)
narvál m., pl. (fr. narval, cuv. de origine scandinavă [dan. sued. narhval, islandez nahvalr, cuv. compus în care silaba a doŭa înseamnă „cetaceŭ”]). Un cetaceŭ al căruĭ dinte canin stîng ajunge pînă la 3 metri de lungime.

narval (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
NARVÁL (‹ fr.) s. m. Mamifer cetaceu marin, lung de c. 6 m, care trăiește în cârduri (Monodon monoceros). În jumătatea stângă a fălcii superioare, masculii au un canin de c. 3 m lungime, cu aspect de lance, pe care, în perioada de împerechere, îl folosesc în lupta pentru cucerirea femelelor. Trăiește în Oc. Arctic, hrănindu-se cu pești, crustacee, moluște. În Evul Mediu, lancea (fildeșul) de n. foarte căutată, era plătită cu greutatea sa în aur.

narval (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
narvál s. m., pl. narváli

Alte cuvinte din DEX

NARUITURA NARUIT NARUIRE « »NAS NASA NASADA