murat - explicat in DEX



murat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MURÁT, -Ă, murați, -te, adj. 1. (Despre unele legume) Fermentat, acrit (într-o soluție de oțet sau în saramură). 2. (Despre plante furajere) Conservat printr-un proces de fermentare. 3. Fig. Ud până la piele, ud leoarcă. – V. mura.

murat (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
murat, -ă, murați, -te adj. (eufem.d. copiii mici) care a urinat în scutece sau în așternut.

murat (Dicționaru limbii românești, 1939)
murát, -ă adj. (d. murez). Pus în saramură saŭ în oțet ca să se conserveze: varză murată. Brînză murată, telemea (V. zburat). Fig. Iron. Ud pînă la pele [!]: eram murat de ploaĭe. Ca un șoarice [!] murat, ud leoarcă.

murat (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MURAT sau MURAT NEHRI, râu în extremitatea de E a Turciei, unul dintre izvoarele fl. Eufrat; 611 km. Izvorăște din Pod. Armeniei, din M-ții Ararat, curge pe direcție NE-SV, trece prin L. Keban și apoi se unește cu râul Karasu formând fl. Eufrat. În antichitate s-a numit Arsanias.

murat (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MURAT [mürá], Joachim (1767-1815), mareșal francez. A participat la războaiele napoleoneene, remarcându-se în luptele de la Austerlitz (1805), Jena (1806) și Eylau (1807). Căsătorit cu sora lui Napoleon, Carolina Bonaparte, a primit din partea împăratului titlul de rege al Neapolelui, sub numele de Joachim Napoleon (1808-1815). După înfrângerea împăratului, a semnat un tratat cu aliații, raliindu-se lui Napoleon după revenirea din ins. Elba. Capturat în Calabria, a fost împușcat (13 oct.) de auroritățile regale.

murat (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
murat a. 1. pus în oțet sau saramură spre a se conserva: varză murată, mere murate; 2. fig. udat: murat până la piele CR.

murat (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
Murat m. V. Amurat.

Alte cuvinte din DEX

MURARE MURAR MURALISTA « »MURATOARE MURATURA MURDAR