menșevism - explicat in DEX



menșevism (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MENȘEVÍSM s. n. Curent moderat apărut la începutul sec. XX în cadrul social-democrației ruse, care se opunea prevederilor programatice ale bolșevicilor. – Din rus. menșevizm.

menșevism (Dicționar de neologisme, 1986)
MENȘEVÍSM s.n. Curent oportunist de dreapta care a apărut la începutul sec. XX în cadrul social-democrației ruse și care susținea o politică de subordonare a proletariatului față de burghezie. [< rus. menșevizm].

menșevism (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MENȘEVÍSM s. n. curent liberal apărut la începutul sec. XX în cadrul social-democrației ruse, care se opunea prevederilor programatice marxist-leniniste. (< rus. menșevizm)

menșevism (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MENȘEVÍSM (‹ rus.) s. n. Curent politic apărut în cadrul social-democrației ruse, care se opunea prevederilor programatice ale socialismului, principiilor teoretice, ideologice, organizatorice, tactice ale partidului comunist. Denumirea de m. este legată de faptul că, la Congresul al II-lea al P.M.S.D. din Rusia (1903), grupul respectiv a fost în minoritate la alegerea organelor centrale de partid. Principalii lideri-ideologi: L. Martov, A.S. Martinov, P.D. Akselrod, Gh.V. Plehanov.

menșevism (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
menșevísm s. n.

Alte cuvinte din DEX

MEMURIET MEMORIZAT MEMORIZARE « »MENADA MENAJ MENAJA