menhir - explicat in DEX



menhir (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MENHÍR, menhire, s. n. Monument megalitic (funerar sau de cult, întâlnit mai ales în provincia Bretagne și în sudul Angliei) de la sfârșitul epocii neolitice, construit dintr-un bloc înalt de piatră necioplită, așezat vertical, izolat sau în grup. – Din fr. menhir.

menhir (Dicționar de neologisme, 1986)
MENHÍR s.n. Monument (funerar) megalitic, format dintr-un bloc de piatră neprelucrată înălțat vertical. [< fr. menhir, cf. celt. men – piatră, hir – lung].

menhir (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MENHÍR s. n. monument (funerar) megalitic, din blocuri de piatră neprelucrată dispuse vertical, în aliniamente, sau izolate. (< fr. menhir)

menhir (Dicționaru limbii românești, 1939)
*menhír m. (celtic menhir, d. men, peatră [!], și hir, lung). Monument megalitic compus dintr´o peatră colosală înfiptă vertical în pămînt. V. megalitic.

menhir (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MENHÍR (‹ fr.; {s} cuv. breton menhir din men „piatră” + hir „înalt”) s. n. Monument megalitic de la sfârșitul Neoliticului și începutul Epocii bronzului, cu semnificația probabil de cult, construit din blocuri înalte de piatră (c. 20 m) necioplită. M. se găsesc izolate sau grupate în aliniamente ori în cercuri (cromlehuri). Se găsesc răspândite pe o arie foarte întinsă, mai ales în insulele britanice, S Scandinaviei, V Germaniei, Țările de Jos, Franța, Pen. Iberică și ins. Baleare, S Italiei V Africii, Siria, Palestina, Caucaz, India, Japonia, Polinezia. Cel mai mare m. (20,5 m) se află în Franța la Locmariaquer (pen. Bretania). V. și megalit.

menhir (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
menhír s. n., pl. menhíre

Alte cuvinte din DEX

MENGHINEGIU MENGHINEA MENGHINA « »MENI MENILIT MENINGE