mangustă - explicat in DEX



mangustă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MANGÚSTĂ, manguste, s. f. Mamifer carnivor din sudul Asiei, cu corpul alungit, suplu, cu bot ascuțit, cu labe scurte, cu coadă lungă și stufoasă și cu blană cenușie, aspră (Herpestes mungo). – Din fr. mangouste.

mangustă (Dicționar de neologisme, 1986)
MANGÚSTĂ s.f. Mamifer carnivor din Africa și India, care se hrănește cu șoareci și șerpi veninoși. [< fr. mangouste, cf. sp. mangosta < mangus – cuv. indian].

mangustă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MANGÚSTĂ s. f. mamifer carnivor din Africa și India, cu corpul alungit, acoperit cu o blană cenușie, aspră, care se hrănește cu șoareci și șerpi veninoși. (< fr. mangouste)

mangustă (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
MANGÚSTĂ (‹ fr.; sp. mangosta < mangus, cuv. indian) s. f. Denumire generală pentru mai multe genuri de de mamifere carnivore din familia viveridelor din care cel mai cunoscut este genul Herpestes, având 13 specii răspândite din Europa (Spania) până în Asia (India, pen. Malaya); are c. 50-60 cm lungime fără coadă, cele asiatice fiind mai mari; blana cenușie-gălbuie, cafenie. În sudul Asiei au fost tolerate pe lângă casă pentru combaterea șoarecilor și șerpilor veninoși, dovedindu-se însă și un dușman al păsărilor domestice.

mangustă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
mangústă s. f., g.-d. art. mangústei; pl. mangúste

Alte cuvinte din DEX

MANGURA MANGUL MANGROVE « »MANGUSTA MANI MANIA