luminos - explicat in DEX



luminos (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LUMINÓS, -OÁSĂ, luminoși, -oase, adj., s. f. I. Adj. 1. Care răspândește lumină; strălucitor. 2. În care pătrunde multă lumină; plin de lumină; luminat2. 3. Fig. Fericit, senin. 4. Fig. Care călăuzește, îndrumează; demn de urmat. 5. Fig. Clar, limpede; pătrunzător. II. S. f. Plantă erbacee din familia ranunculaceelor, cu tulpina dreaptă și cu flori albe, care crește la marginea pădurilor din regiunile de munte și de deal (Clematis recta).Lat. luminosus.

luminos (Dicționaru limbii românești, 1939)
luminós, -oásă adj. (lat. luminosus). Plin de lumină, care dă lumină: soarele e luminos. Plin de lumină, unde pătrunde multă lumină: această cameră e luminoasă. Fig. Luminat, inteligent, cult: cap luminos, minte luminoasă. Plin de adevăr și care răsare de odată: ideĭe luminoasă.

luminos (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
luminós adj. m., pl. luminóși; f. luminoásă, pl. luminoáse

luminos (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
luminos a. plin de lumină: soare luminos; fig. idei luminoase. [Lat. LUMINOSUS].

luminos (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LUMINÓS, -OÁSĂ, luminoși, -oase, adj., s.f I. Adj. 1. Care răspândește lumină; strălucitor. 2. În care pătrunde multă lumină; plin de lumină; luminat2. 3. Fig. Fericit, senin. 4. Fig. Care călăuzește, îndrumează; demn de urmat. 5. Fig. Clar, limpede; pătrunzător. II. S.f Plantă erbacee din familia ranunculaceelor, cu tulpina dreaptă și cu flori albe, care crește la marginea pădurilor din regiunile de munte și de deal (Clematis recta).Lat. luminosus.