iuft - explicat in DEX



iuft (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
IUFT s. n. Piele groasă de bovine tăbăcită vegetal cu coajă de stejar și de mesteacăn și impermeabilizată cu ulei de mesteacăn, întrebuințată pentru fețe de încălțăminte. – Din rus. iuft.

iuft (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
iúft (-turi), s. n. – Piele groasă de bovine întrebuințată pentru fețe de încălțăminte. Rus. juft (Cihac, II, 152; Tiktin; DAR), cf. pol. jucht.

iuft (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
iuft s. n.

iuft (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
iuft n. piele groasă rusească (de bou și de bivol): ciubote de iuft CR. ║ adv. lipsit, sărăcuț: rămânem iuft de parale PANN [Rus. ĬUFTŬ].

iuft (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
IUFT s. n. Piele groasă de bovine tăbăcită vegetal cu coajă de stejar și de mesteacăn și impermeabilizată cu ulei de mesteacăn, întrebuințată pentru fețe de încălțăminte. — Din rus. iuft.

ĭuft (Dicționaru limbii românești, 1939)
ĭuft n., pl. urĭ (rus. ĭuftĭ și ĭuhtĭ, d. turc. čift, čüft, dial. ĭuft, păreche [!], fiind-că peile [!] de ĭuft se vindeaŭ păreche, ĭar acesta d. pers. ğuft, ğift, păreche. D. rus. vine pol. jucht, juchta, germ. jucht, juchten și -ften și ol. jucht, jugt. [Bern. 1, 156]. V. ciflic). Un fel de pele [!] rusească tăbăcită cu dohot: cizme de ĭuft. V. teletin.

Alte cuvinte din DEX

IUDEU IUDEOSPANIOLA IUDEOSPANIOL « »IUGAR IUGOSLAV IUHA