industrial - explicat in DEX



industrial (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.

industrial (Dicționar de neologisme, 1986)
INDUSTRIÁL, -Ă adj. Care ține de industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. [Pron. -tri-al. / cf. fr. industriel, it. industriale].

industrial (Marele dicționar de neologisme, 2000)
INDUSTRIÁL, -Ă adj. referitor la industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ♦ chimie ~ă = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. ◊ (despre plante) din care se extrag anumite produse industriale (ulei, fibre). (< fr. industriel)

industrial (Dicționaru limbii românești, 1939)
*industriál, -ă adj. Relativ la industrie: arte industriale. Provenit din industrie: bogățiile industriale ale unuĭ stat. Subst. Persoană care se ocupă de industrie, fabricant: un mare industrial. (Fals: industriaș). Adv. În mod industrial: țara s´a dezvoltat industrial.

industrial (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
INDUSTRIÁL, -Ă (‹ fr.) adj. 1. Care ține de industrie, se bazează pe industrie, este produs de (sau în) industrie. 2. Plante industriale = grup de plante agricole (oleaginoase, textile etc.) cultivate pentru a servi ca materie primă industriei. 3. (FIN.) Credite industriale = credite obținute de o firmă i. pentru achiziționarea de materii prime, echipamente, construirea de clădiri noi etc. ◊ Politică i. = totalitatea măsurilor întreprinse de stat pentru stimularea dezvoltării industriei unei țări (de ex. prin comenzi de stat, reducerea impozitelor și taxelor vamale, finanțarea unor proiecte i., acordarea de subvenții etc.). 4. Psihologie i. = ramură a psihologiei aplicate care studiază comportamentul și motivațiile muncitorului industrial în vederea selecționării, pregătirii, testării și altor aspecte ale vieții individuale și de grup ale acestuia.

industrial (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
industriál (-tri-al) adj. m., pl. industriáli; f. industriálă, pl. industriále

industrial (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
industrial a. 1. ce ține de industrie: arte industriale; 2. produs de industrie: bogății industriale ale unei țări. ║ m. cel ce se dedă industriei: un industrial bogat.