gluten - explicat in DEX



gluten (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GLUTÉN s. n. Substanță proteică densă, vâscoasă, moale și elastică, prezentă în boabele și în făina cerealelor. – Din fr., lat. gluten.

gluten (Dicționar de neologisme, 1986)
GLUTÉN s.n. Amestec de proteine, obținut din făina cerealelor după îndepărtarea amidonului. [< fr. gluten].

gluten (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GLUTÉN s. n. substanță proteică vâscoasă, moale și elastică, obținută din făina cerealelor după îndepărtarea amidonului. (< fr., lat. gluten)

gluten (Dicționaru limbii românești, 1939)
*glúten n., pl. e și urĭ (lat. glúten, glútinis; fr. glu d. forma lat. glus, glutis. V. aglutinant). Cleĭ, o materie cleĭoasă care rămîne în făina cerealelor după ce s´a scos amidonu și care constitue o substanță alimentară.

gluten (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
GLUTÉN (‹ fr.; {s} lat. gluten „clei, substanță vâscoasă”) s. n. Masă proteică complexă, moale, elastică, vâscoasă și cenușie, care se găsește în boabele de cereale, mai ales de grâu, formată în principal dintr-un amestec de gliadină și glutenină. G. determină proprietățile de panificație ale făinii, dând porozitate pâinii.

gluten (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
glutén s. n.

gluten (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
gluten n. materie gelatinoasă ce lasă făina cerealelor desfăcută (prin spălare) de amidonul ce conținea.

Alte cuvinte din DEX

GLUTEINA GLUTANIC GLUTAMINA « »GLUTINOS GLUTON GNAIS