geologie - explicat in DEX



geologie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GEOLOGÍE s. f. Știință care studiază modul de formare, alcătuirea și istoria dezvoltării globului terestru. ♦ Manual în care se studiază această știință. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géologie.

geologie (Dicționar de neologisme, 1986)
GEOLOGÍE s.f. Știință care studiază modul de formare, alcătuirea și istoria dezvoltării globului terestru; geognozie. [Gen. -iei. / < fr. géologie, cf. gr. ge – pământ, logos – studiu].

geologie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GEOLOGÍE s. f. știință care studiază constituția internă a globului terestru, precum și evoluția dezvoltării acesteia. (< fr. géologie)

geologie (Dicționaru limbii românești, 1939)
*geologíe f. (geo- și -logie). Știința care studiază materia din care se compune pămîntu, din ce e constituită această materie, cum e situată și cauzele care aŭ mișcat-o și fixat-o.

geologie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
GEOLOGÍE (‹ fr. {i}; geo- + gr. logos „studiu”) s. f. Știință care studiază structura și compoziția Pământului și modul de formare a mineralelor și rocilor (petrografia); cercetează caracteristicile fizice ale globului terestru (geofizica) și procese endogene și exogene care produc modificări în structura, compoziția și relieful acestuia (geodinamica); determină raporturile pe care rocile le au unele față de altele în dispunerea lor în scoarță (tectonică), studiază fazele de dezvoltare a faunei și florei din trecut (paleontologia); stabilește succesiunea stadiilor evolutive ale Pământului (g. istorică sau stratigrafia); se ocupă cu studiul complex al mineralelor (mineralogia), cercetează manifestările vulcanice (vulcanologie); studiază proprietățile fizico-mecanice ale pământurilor și modul lor de comportare, ținând seama de interacțiunea permanentă dintre construcții și teren (geotehnică).

geologie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
geologíe (ge-o-) s. f., art. geología, g.-d. geologíi, art. geologíei

geologie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
geologie f. știința formării pământului, a naturei și a construirii materialelor sale.