galenă - explicat in DEX



galenă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GALÉNĂ s. f. Sulfură naturală de plumb, folosită ca redresor la aparatele de radio fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. – Din fr. galène.

galenă (Dicționar de neologisme, 1986)
GALÉNĂ s.f. Sulfură de plumb naturală, întrebuințată în special în radiofonie ca redresor la aparatele fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. [< fr. galène].

galenă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GALÉNĂ s. f. sulfură naturală de plumb, minereu de plumb în radiotehnică, la prepararea unor vopsele etc. (< fr. galène)

galenă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*galénă f., pl. e (vgr. galéne, plumb). Min. Sulfură de plumb (SPb). Se găsește în natură supt [!] formă de cristale cubice.

galenă (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
GALÉNĂ (‹ fr., lat.) s. f. (MINER.) Sulfură naturală de plumb, de culoare cenușie, cu luciu metalic până la mat, formată predominant de cale hidrotermală, în filoane și, parțial, metasomatic, în roci calcaroase. Cel mai important minereu de plumb (86,8% Pb). *(TEHN.) Detector de g. = diodă semiconductoare, realizată dintr-un cristal de galenă pe a cărui suprafață apasă un vârf metalic fin, folosită pentru detecție în radioreceptoare moderne; au fost înlocuite cu detectoare moderne (ex. tuburi electronice, detectoare cu cristal cu punct fix ș.a.).

galenă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
galénă s. f., g.-d. art. galénei

galenă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
galenă f. sulfură de plumb în stare nativă.

Alte cuvinte din DEX

GALEATA GALCI GALCEVOS « »GALENA GALENIC GALENISM