frigorifer - explicat in DEX



frigorifer (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FRIGORIFÉR, -Ă, frigoriferi, -e, adj. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. ◊ Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. ♦ (Substantivat; impr.) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarera unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. – Din fr. frigorifére.

frigorifer (Dicționar de neologisme, 1986)
FRIGORIFÉR adj.n. (Despre un sistem tehnic) Care produce și menține frigul. // s.n. Construcție cu instalații pentru producerea frigului artificial. [< fr. frigorifère, cf. lat. frigus – frig, ferre – a purta].

frigorifer (Marele dicționar de neologisme, 2000)
FRIGORIFÉR I. adj. (despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) care transferă frigul. II. s. n. instalație frigorifică. ◊ navă echipată cu o asemenea instalație. (< fr. frigorifère)

frigorifer (Dicționaru limbii românești, 1939)
*frigorifér, -ă adj. (lat. frigus, frigoris, frig, și fero, port, duc). Care produce frig. S. n., pl. e. Cameră rece în aparatele frigorifice. (Inventatoru industriiĭ frigorifere e Francezu Carol Tellier, mort în mizerie la Paris în 1913).

frigorifer (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
frigorifér1 adj. m., pl. frigoriféri; f. frigoriféră, pl. frigorifére

frigorifer (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
frigorifér2 s. n., pl. frigorifére