fit - explicat in DEX



fit (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FIT s. n. (Fam.; în expr.) A trage la fit = a lipsi de la datorie, în special de la orele de școală; a chiuli. – Cf. rus. kvit, germ. quitt.

fit (Dicționar de neologisme, 1986)
–FIT Element secund de compunere savantă cu semnificația „(referitor la o) plantă”. [< fr. -phyte, cf. gr. phyton].

fit (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
fit adj. m. (înv.) achitat.

fit (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
fit s. n. – În expresia a trage la fit: a chiuli. – Mr. fit. Tc. fit, din fr. quitte (Papahagi, GS, VII, 294; Lokotsch 611). – Der. fitui, vb. (a achita, a plăti datoriile contractate; a deceda; a rămîne lefter).

fit (Dicționaru limbii românești, 1939)
fit adj. fix (maĭ vechĭ cvit orĭ cfit, d. rus. kvít, pop. kfit [de unde și turc. fit], d. germ. quitt, care vine d. fr. quitte, achitat, ĭar acesta d. lat. quietus, liniștit. V. achit, chitanță, încet. Cp. cu împac). Fam. Pop. A fi fit cu cineva, a-ĭ fi achitat datoria, a nu-ĭ maĭ datora nimica; sîntem fit, s´a sfîrșit datoria între noĭ. Munt. A trage la fit, a fugi de la datorie, a absenta de la școală. S. n., pl. urĭ. Vechĭ. Cîșt [!], venit: Leĭba Carniol, care avînd cumpărat cfitul velnițelor de la Hirlăŭ și Suceava, Marcu Zaharia din tîrgul Noŭ, la Dorohoĭ, are a plăti cfitul velnițelor (condica pe 1827, Rev. Ist. 1918, 18).

fit (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
fit (fam.) s. n. (în expr. a trage la ~)

fit (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
fit a. achitat. [V. cfit]. ║ n. în locuțiunea școlărească: a trage la fit, a se absenta în corpore, a lipsi o clasă întreagă la cursul unui profesor.

Alte cuvinte din DEX

FISUROMETRU FISURAT FISURARE « »FITA FITE FITECARE