ei - explicat in DEX



ei (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EI interj. Exclamație care: a) introduce, însoțește, întărește sau exprimă o întrebare; b) exprimă sau însoțește și întărește un îndemn, o mustrare, o poruncă; c) exprimă mirarea; d) arată trecerea de la o idee la alta. – Onomatopee.

ei (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
éi interj. – Hai, se folosește pentru a striga pe cineva sau a îndemna. Creație expresivă. Există și formele reduplicate, ehei, elei, interj., care se întîlnesc cu alei.

ei (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
ei ! int. exprimă surprinderea sau mirarea: ei! cine a mai auzit ? ei bine ! indică o afirmare sau întrebare; ei așa ! arată o deplină neîncredere (mai mult în glumă).

ei (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EI interj. Exclamație care: a) introduce, însoțește, întărește sau exprimă o întrebare; b) exprimă sau însoțește și întărește un îndemn, o mustrare, o poruncă; c) exprimă mirarea; d) arată trecerea de la o idee la alta. — Onomatopee.

(Dicționaru limbii românești, 1939)
2) eĭ interj. de mirare: Eĭ! Dar ce s´a întîmplat oare? Interj. de supărare: eĭ și tu cu întrebările tăle! Interj. de chemare = heĭ: Eĭ, măĭ! ĭa stăĭ!Eĭ bine! arată 1) nepăsarea: Te-am denunțat! – Eĭ bine! 2) cĭuda: Ĭ-am spus! Eĭ bine: tot nu vrea să plece! 3) surpriza, contrastu: Toțĭ aŭ fugit! Eĭ bine: el a rămas! 4) întrebarea: Eĭ bine? Nu plecăm?Eĭ? Și? arată nepăsarea și sfidarea. – Eĭ! Aș! arată 1) sfidarea și ironia, 2) mirarea orĭ întrebarea.

Alte cuvinte din DEX

EHRLICH EHOLOT EHO « »EICOSAN EIDETIC EIDETISM