dincolo - explicat in DEX



dincolo (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DÍNCOLO adv. 1. În partea cealaltă, în partea opusă vorbitorului. Loc. adj. De dincolo = care se află în cealaltă parte; care se află peste hotare. ◊ Loc. prep. Dincolo de... = a) în partea cealaltă a...; b) în afara celor spuse. Pe dincolo = în partea cealaltă (trecând de-a curmezișul sau pe ocolite), prin cealaltă parte. ♦ (În credințele religioase) În lumea cealaltă, în lumea de apoi. 2. (În corelație cu „ici”, „colo”, „aici” etc.) În altă parte. Aici înflorește o floare, dincolo un copac.Expr. Așa și pe dincolo = așa cum s-a spus mai sus, în felul în care se cunoaște sau într-un fel pe care vorbitorul nu vrea să-l spună [Acc. și: dincólo] – De4 + încolo.

dincolo (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
dincolo adv. 1. (intl.) la închisoare. 2. (în perioada comunistă) în Occident.

dincolo (Dicționaru limbii românești, 1939)
díncolo adv. (din și colo). Maĭ departe de cît, peste: s’a dus dincolo de Dunăre, dincolo de munțĭ e Ardealu. (Din colo, din partea ceĭa: glonțu a pornit din colo, nu din coace).

dincolo (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
díncolo (în cealaltă parte, acolo) adv. (locuiește ~)

dincolo (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
dincolo adv. din partea aceea. [V. încolo].

dincolo (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DÍNCOLO adv. 1. În partea cealaltă, în partea opusă vorbitorului. ◊ Loc. adj. De dincolo = care se află în cealaltă parte; care se află peste hotare. ◊ Loc. prep. Dincolo de... = a) în partea cealaltă a...; b) în afară de... Pe dincolo = în partea cealaltă (trecând de-a curmezișul sau pe ocolite), prin cealaltă parte. ♦ (Bis.) În lumea cealaltă, în lumea de apoi. 2. (În corelație cu „ici”, „colo”, „aici” etc.) În altă parte. Aici înflorește o floare, dincolo un copac.Expr. Așa și pe dincolo = așa cum s-a spus mai sus, în felul în care se cunoaște sau într-un fel pe care vorbitorul nu vrea să-l spună. [Acc. și: dincólo] — De4 + încolo.

dincolo (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
*din cólo (din acea parte, de acolo) prep. + adv. (partea ~, vine ~)