diez - explicat in DEX



diez (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DIÉZ, diezi, s. m. Semn muzical convențional pus înaintea unei note sau la începutul portativului, care arată că nota respectivă trebuie executată cu un semiton mai sus; p. ext. interval de un semiton cu care se ridică o notă sau un șir de note. ♦ (Adjectival; despre note) Ridicat cu un semiton. [Pr.: di-ez] – Din fr. dièse.

diez (Dicționar de neologisme, 1986)
DIÉZ s.m. (Muz.) Semn care se pune înaintea unei note pentru a-i ridica valoarea cu un semiton; (p. ext.) interval de un semiton cu care se urcă o notă. // adj. (Despre note) Ridicat cu un semiton. [Pron. di-ez. / < fr. dièse, it. diesis].

diez (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DIÉZ I. s. m. accident muzical care ridică cu un semiton nota pe care o precedă. II. adj. (despre note) ridicat cu un semiton. (< fr. dièse)

diez (Dicționaru limbii românești, 1939)
* diéz m., pl. diejĭ (fr. dièse m., it. diésis, f., a patra parte a tonuluĭ). Muz. Un semn care ridică cu jumătate de ton nota pe care o precedă.

diez (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
diéz s. m., pl. diézi

diez (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
diez n. semn muzical ce ridică cu un semi-ton nota precedentă.

diez (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
Diez m. linguist german, fundatorul filologiei romanice (1794-1876).

diez (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DIÉZ, diezi, s. m. Semn muzical convențional pus înaintea unei note sau la începutul portativului, care arată că nota respectivă trebuie executată cu un semiton mai sus; p. ext. interval de un semiton cu care se ridică o notă sau un șir de note. ♦ (Adjectival; despre note) Ridicat cu un semiton. [Pr.: di-ez] — Din fr. dièse.