contribui - explicat in DEX



contribui (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CONTRIBUÍ, contríbui, vb. IV. Intranz. A-și aduce contribuția (morală sau materială), a participa la o acțiune comună; a înlesni apariția sau dezvoltarea unui lucru. – Din fr. contribuer, lat. contribuere.

contribui (Dicționar de neologisme, 1986)
CONTRIBUÍ vb. IV. intr. A-și da aportul (material sau moral), a participa la o acțiune comună; a ajuta, a înlesni apariția sau dezvoltarea unui lucru. [Pron. -bu-i, p.i. contríbui, 3,6 -buie. / cf. fr. contribuer, it. contribuire, lat. contribuere].

contribui (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CONTRIBUÍ vb. intr. a-și aduce contribuția morală sau materială, a participa la o acțiune comună; a ajuta, a înlesni apariția sau dezvoltarea unui lucru. (< fr. contribuer, lat. contribuere)

contribui (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
contribuí (a ~) vb., ind. prez. 3 contríbuie, imperf. 3 sg. contribuiá; conj. prez. 3 să contríbuie

contribui (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CONTRIBUÍ, contríbui, vb. IV. Intranz. A-și aduce contribuția (morală sau materială), a participa la o acțiune comună; a înlesni apariția sau dezvoltarea unui lucru. — Din fr. contribuer, lat. contribuere.

contribuì (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
contribuì v. 1. a ajuta la execuțiunea unui plan, la succesul unei întreprinderi; 2. a plăti partea sa dintr’o cheltuială comună.

contribuĭ (Dicționaru limbii românești, 1939)
*contríbuĭ, a v. intr. (lat. con-tribúere, it. contribuire, fr. contribuer. V. a-, dis- și re-tribuĭ). Plătesc partea mea într´o cheltuĭală, într´o sarcină comună. Ĭaŭ parte la executarea unuĭ lucru: cutremuru a contribuit la ruina țăriĭ, ploaĭa a contribuit la bogăția țăriĭ.