cocs - explicat in DEX



cocs (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
COCS, cocsuri, s. n. Produs solid obținut din cărbunele de pământ, din reziduuri de petrol sau din gudroane prin încălzire la temperaturi înalte și întrebuințat ca materie primă sau combustibil în metalurgie, în industria chimică, în gospodărie etc. – Din germ. Koks.

cocs (Dicționar de neologisme, 1986)
COCS s.n. Produs rezultat de la distilarea cărbunilor la temperaturi înalte. [< germ. Koks, cf. engl. coke].

cocs (Marele dicționar de neologisme, 2000)
COCS s. n. produs solid, combustibil prin încălzirea la temperaturi înalte a cărbunilor, a reziduurilor de țiței sau a gudroanelor. (< germ. Koks)

cocs (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
COCS (‹ germ.) s. n. Produs solid bogat în carbon, rezultat din carbonizarea la temperaturi înalte a cărbunilor, a reziduurilor de petrol sau a gudroanelor, întrebuințat drept combustibil și ca materie primă sau auxiliară la fabricarea fontei, a carburii de calciu etc. ◊ C. metalurgic = c. de calitate superioară, folosit ca agent de reducere și combustibil în metalurgie la furnalele înalte. ◊ C. de petrol = produs solid obținut prin descompunerea termic avansată a fracțiunilor petroliere grele, folosit la fabricarea c. metalurgic, la fabricarea electrozilor și drept combustibil.

cocs (Dicționaru limbii românești, 1939)
*cocs, V. cox.

cocs (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!cocs s. n., (sorturi) pl. cócsuri

cocs (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
COCS, cocsuri, s. n. Produs solid obținut din cărbunele de pământ, din reziduuri de petrol sau din gudroane prin încălzire la temperaturi înalte și întrebuințat ca materie primă sau combustibil în metalurgie, în industria chimică, în gospodărie etc. — Din germ. Koks.

Alte cuvinte din DEX

COCREDITOR COCREATOR COCOTIER « »COCSACAZ COCSAGAZ COCSAR