citat - explicat in DEX



citat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CITÁT, citate, s. n. Fragment dintr-o lucrare scrisă, reprodus întocmai și de obicei cu indicarea exactă a izvorului, în scopul de a întări și a ilustra o idee sau o argumentare; citație. – Din germ. Zitat (refăcut după cita).

citat (Dicționar de neologisme, 1986)
CITÁT s.n. 1. Pasaj dintr-o scriere, dintr-un autor etc., reprodus întocmai, cu indicațiile respective. 2. (Muz.) Figură melodică sau ritmică împrumutată altei lucrări. [< germ. Zitat].

citat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CITÁT s. n. 1. pasaj dintr-o scriere, dintr-un autor etc., reprodus întocmai, cu indicarea exactă a sursei. 2. (muz.) figură melodică sau ritmică împrumutată altei lucrări. (< germ. Zitat)

citat (Dicționaru limbii românești, 1939)
*citát n., pl. e (part. d. a cita; germ. citat). Pasagiŭ citat, citațiune: cartea asta are multe citate. V. pocitanie 2.

citat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
*citát1 adj. m., pl. citáți; f. citátă, pl. citáte; abr. cit.

citat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
citát2 s. n., pl. citáte

citat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CITÁT1, citate, s. n. Fragment dintr-o lucrare scrisă, reprodus întocmai și de obicei cu indicarea exactă a izvorului, în scopul de a întări și a ilustra o idee sau o argumentare; citație. — Din germ. Zitat (refăcut după cita).

citat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CITÁT2, -Ă, citați, -e, adj. 1. Care a fost menționat, indicat, numit (pentm a face cunoscut); (despre fapte, întâmplări etc.) reamintit pentru a servi drept exemplu. 2. (Despre persoane) Chemat în fața unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală, la un anumit termen, în calitate de martor într-un proces, de informator etc. V. cita.

Alte cuvinte din DEX

CITARIST CITARIE CITAREA « »CITATIE CITATIUNE CITATOMAN