cinzeacă - explicat in DEX



cinzeacă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CINZEÁCĂ, cinzeci, s. f. Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 litri. ♦ Sticluță care are această capacitate și în care se servește o băutură alcoolică; conținutul unei astfel de sticluțe; (reg.) sângeapă. – Din cincizeci.

cinzeacă (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
cinzeácă s.f. 1. (reg., înv.) măsură de capacitate pentru băuturi (1/8 dintr-un litru). 2. (reg., înv.) o întindere de pământ de 200 de stânjeni pătrați.

cinzeacă (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
CINZEÁCĂ (‹ cincizeci) s. f. Unitate de măsură a volumului, folosită în trecut pentru lichide, egală cu 50 de dramuri, adică 0,16 l în Țara Românească și 0,19 l în Moldova.

cinzeacă (Dicționaru limbii românești, 1939)
cinzeácă f., pl. ecĭ (d. cin-zecĭ). Munt. Cin-zecĭ de dramurĭ de băutură din ocaŭa veche. Cănuță de lut: o cinzeacă pîntecoasă cu florĭ pe care o pipăise de atîtea orĭ degetele babeĭ (CL. 1910, 5, 544). Iron. Cin-zecĭ de anĭ: a trecut cinzeaca! – Pin [!] met. (Mold.) sîngeacă, sîngeapă și sîngeap, pl. ece, epe. V. palicĭ.

cinzeacă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cinzeácă s. f., g.-d. art. cinzécii; pl. cinzéci

cinzeacă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
cinzeacă f. cincizeci de dramuri (a opta parte dintr’o oca): o cinzeacă de vin. [Cinzeci, rostire populară pentru cincizeci].

cinzeacă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CINZEÁCĂ, cinzeci, s. f. Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 litri. ♦ Sticluță care are această capacitate și în care se servește o băutură alcoolică; conținutul unei astfel de sticluțe. — Din cincizeci.

Alte cuvinte din DEX

CINZ CINTRU CINTOAIE « »CINZEACA CINZECI CINZECILEA