cereală - explicat in DEX



cereală (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CEREÁLĂ, cereale, s. f. (La pl.) Grup de plante din familia gramineelor (grâu, porumb etc.), cu rădăcini fasciculate, tulpini neramificate și fructele cariopse, ale căror semințe servesc ca hrană omului sau animalelor și ca materie primă în industria alimentară; (și la sg.) plantă care face parte din acest grup. [Pr.: -re-a-] – Din fr. céréale.

cereală (Dicționar de neologisme, 1986)
CEREÁLĂ s.f. (Mai ales la pl.) Nume dat unor plante cultivate din familia gramineelor, ale căror boabe servesc în alimentarea oamenilor și a animalelor sau în diferite industrii; grâne. [Pron. -re-a-. / < fr. céréales, it. cereale < lat. cerealia < Ceres – zeița agriculturii la romani].

cereală (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CEREÁLĂ, cereale, s. f. Nume generic dat unor plante din familia gramineelor (grâu, porumb etc.) ale căror semințe servesc ca hrană omului sau animalelor și ca materie primă în industria alimentară; grâne, bucate. [Pr.: -re-a-] – Fr. céréale (lat. lit. cerealis).

cereală (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cereálă (-re-a-) s. f., g.-d. art. cereálei; pl. cereále

cereală (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CEREÁLĂ, cereale, s. f. (La pl.) Grup de plante din familia gramineelor (grâu, porumb etc.), cu rădăcini fasciculate, tulpini neramificate și fructele cariopse, ale căror semințe servesc ca hrană omului sau animalelor și ca materie primă în industria alimentară; (și la sg.) plantă care face parte din acest grup. [Pr.: -re-a-] — Din fr. céréale.

Alte cuvinte din DEX

CERE CERDACUT CERDACEL « »CEREALA CEREALE CEREALICULTURA