cantaridă - explicat in DEX



cantaridă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și care este folosită în industria farmaceutică: gândacul-frasinului, gândac-de-frasin, cățel-de-frasin, cățelul-frasinului (Lytta vesicatoria). – Din fr. cantharide, lat. cantharis, -idis.

cantaridă (Dicționar de neologisme, 1986)
CANTARÍDĂ s.f. Gândac coleopter verde-auriu cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor și care, uscat și pisat, este folosit la prepararea unor medicamente. [< fr. cantharide, cf. lat. cantharis].

cantaridă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CANTARÍDĂ s. f. coleopter verde-auriu cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor. (< fr. cantharide)

cantaridă (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Gândac verde-auriu, cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor; are întrebuințări în medicină (Lytta vesicatoria).Fr. cantharide (lat. lit. cantharis, -idis).

cantaridă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*cantarídă f., pl. e (vgr. kántharis, -ídos, d. kántharos, cărăbuș). Un gîndăcel verde auriŭ care abundă în regiunile mediteranee și care trăĭește și pin [!] România pe frunzele frasinuluĭ (lýtha vesicatória saŭ cántharis). Uscat și pulverizat, se întrebuințează la facerea vezicătorilor și ca afrodiziac.

cantaridă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cantarídă (coleopter) s. f., g.-d. art. cantarídei; pl. cantaríde

cantaridă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
cantaridă f. sau gândac de turbat, insectă coleopteră verde-aurie al cării corp pulverizat servă în spițerie la facerea vezicătorilor.

cantaridă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și este folosită în industria farmaceutică; gândacul-frasinului, cățelul-frasinului (Lytta vesicatoria). — Din fr. cantharide, lat. cantharis, -idis.