camelină - explicat in DEX



camelină (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CAMELÍNĂ, cameline, s. f. Plantă din familia cruciferelor cu tulpina dreaptă, cu flori galbene și cu fructe mici, folosită în industrie pentru semințele ei bogate în ulei, mai ales la fabricarea săpunului (Camelina sativa). – Din fr. caméline.

camelină (Dicționar de neologisme, 1986)
CAMELÍNĂ s.f. Plantă din familia cruciferelor, cu flori galbene și fructe mici, din care se extrage un ulei folosit mai ales în pictură. [< fr. caméline].

camelină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CAMELÍNĂ s. f. plantă erbacee din familia cruciferelor, cu flori galbene și fructe mici, din care se extrage un ulei folosit în pictură și la fabricarea săpunului. (< fr. caméline)

camelină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*camelínă f., pl. e (fr. cameline, vfr. camamine, d. lat. chamaemélina herba, ĭarbă saŭ buruĭană care seamănă a camomilă). Bot. O plantă cruciferă din boabele căreĭa se face un uleĭ întrebuințat la luminat și la pictat (myagrium sativum).

camelină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
camelínă s. f., g.-d. art. camelínei; pl. camelíne

camelină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
camelină f. plantă din familia cruciferelor, ale cărei boabe servă la facerea unui uleiu comestibil (Myagrium sativum).

camelină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CAMELÍNĂ, cameline, s. f. Plantă din familia cruciferelor cu tulpina dreaptă, cu flori galbene și cu fructe mici, folosită în industrie pentru semințele ei bogate în ulei, mai ales la fabricarea săpunului (Camelina sativa). — Din fr. caméline.