bentonit - explicat in DEX



bentonit (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
BENTONÍT s. n. Rocă sedimentară argiloasă cu proprietăți absorbante, utilizată ca decolorant sau dezodorizant. [Var.: bentonită s. f.] – Din fr. bentonite.

bentonit (Dicționar de neologisme, 1986)
BENTONÍT s.n. (Geol.) Rocă sedimentară argiloasă, alcătuită din silicat de aluminiu hidratat, coloidal, cu o mare putere decolorantă. [Var. bentonită s.f. / < fr. bentonite].

bentonit (Marele dicționar de neologisme, 2000)
BENTONÍT s. n. rocă sedimentară argiloasă, din silicat de aluminiu hidratat, coloidal, folosit ca decolorant și dezodorizant. (< fr. bentonite)

bentonit (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
BENTONÍT (‹ fr. {i}; {s} [Fort-] Benton) s. n. Rocă argiloasă de culoare cenușie sau galben-verzuie stratificată, constituită din cel puțin 75 la sută din montmorillonit și beidelit și caracterizată printr-o mare capacitate de absorbție a apei. Se utilizează ca decolorant, pentru purificarea produselor petroliere, uleiurilor vegetale și la prepararea noroiului de foraj.

bentonit (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
bentonít s. n.

bentonit (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
BENTONÍT s. n. Rocă sedimentară argiloasă de culoare cenușie sau galbenă-verzuie, caracterizată printr-o mare capacitate de absorbție a apei, utilizată ca decolorant sau dezodorizant. [Var.: bentonítă s.f] — Din fr. bentonite.