batat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)BATÁT, batați, s. m. Plantă perenă din țările calde, cu tulpina lungă, târâtoare, cu frunze mari, cu flori albe sau roz, cultivată pentru tuberculele sale comestibile bogate în amidon, vitamine și zahăr, cartof dulce (
Ipomoea batatas); p. restr. tuberculul acestei plante. – Din
rus. batat. Cf. sp.,
port.,
it. batata.batat (Dicționar de neologisme, 1986)BATÁT s.m. (
Bot.) Plantă perenă asemănătoare cartofului, foarte bogată în amidon, vitamine și zahăr, originară din America de Sud; patată. [< rus.
batat, cf. sp., port., it.
batata].
batat (Marele dicționar de neologisme, 2000)BATÁT s. m. plantă perenă asemănătoare cartofului, foarte bogată în amidon, vitamine și zahăr; patată. (< sp., port.
batata, rus.
batat)
batat (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)BATÁT (‹
fr. {i})
s. n. Plantă perenă din familia convolvulaceelor, cu tulpini tîrîtoare, lungi pînă la 6-7 m, cultivată în țările tropicale pentru rădăcinile sale groase, comestibile (
Ipomoea batatas); cartof dulce.
batat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)batát (plantă)
s. m.,
pl. batáțibatat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)BATÁT, -Ă, batați, -te, s. m. și
f. 1. S. m. Plantă perenă din țările calde, cu tulpina lungă, târâtoare, cu frunze mari, cu flori albe sau roz, cultivată pentru tuberculele sale comestibile bogate în amidon, vitamine și zahăr, cartof dulce
(Ipomoea batatas). 2. S. f. (
P. restr.) Tuberculul acestei plante. — Din
rus. batat. Cf. sp.,
port.,
it. batata.