batardou - explicat in DEX



batardou (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
BATARDÓU, batardouri, s. n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. – Din fr. batardeau.

batardou (Dicționar de neologisme, 1986)
BATARDÓU s.n. Incintă din lemn, din oțel sau din beton, construită sub apă, în care se pot executa săpături și alte lucrări la poduri etc. după scoaterea apei din ea. ♦ Dig provizoriu construit pentru a opri sau a abate apele unui râu în vederea efectuării unor construcții în albia lui. [Pl. -uri. / < fr. batardeau].

batardou (Marele dicționar de neologisme, 2000)
BATARDÓU s. n. construcție provizorie, dig din lemn, oțel sau beton pentru împiedicarea pătrunderii apei într-o zonă de lucru. (< fr. batardeau)

batardou (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
BATARDÓU, batardouri, s. n. Incintă construită în apă în interiorul căreia, după evacuarea apei, se execută lucrări pentru fundații de poduri etc. – Fr. bâtardeau.

batardou (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
batardóu s. n., art. batardóul; pl. batardóuri

batardou (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
BATARDÓU, batardouri, s. n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. — Din fr. batardeau.

Alte cuvinte din DEX

BATARD BATAR BATANT « »BATARIST BATAT BATATARNICA