axa - explicat in DEX



axa (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
AXÁ, axez, vb. I. 1. Tranz. A aduce o piesă cilindrică în poziția în care axa ei de simetrie sau de rotație coincide cu o axă dată. 2. Tranz. și refl. Fig. A (se) orienta, a (se) desfășura într-un anumit sens, a (se) concentra în jurul a ceva. – Din fr. axer.

axa (Dicționar de neologisme, 1986)
AXÁ vb. I. 1. tr. A centra (o piesă etc.). 2. tr., refl. (fig.) A (se) desfășura în jurul a ceva, a (se) conforma cu ceva ; a (se) susține pe baza unei anumite situații, combinații etc. [< fr. axer].

axa (Marele dicționar de neologisme, 2000)
AXÁ vb. I. tr. a centra (o piesă). II. tr., refl. (fig.) a (se) desfășura în jurul a ceva, a (se) conforma cu ceva; a (se) susține pe baza unei anumite situații; a (se) orienta. (< fr. axer)

axa (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
AXÁ, axez, vb. I. Tranz. (Adesea fig.) A aduce o piesă în poziția în care axa ei de simetrie sau de rotație coincide cu o axă dată; a centra. – Fr. axer.

axa (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
axá (a ~) vb., ind. prez. 3 axeáză

axa (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
AXÁ, axez, vb. I. 1. Tranz. A centra, a echilibra două sau mai multe piese cilindrice. 2. Tranz. și refl. Fig. A (se) orienta, a (se) desfășura într-un anumit sens, a (se) concentra în jurul a ceva. — Din fr. axer.

Alte cuvinte din DEX

AX AVUTIE AVUT « »AXARE AXEL AXEROFTOL