antrena - explicat in DEX



antrena (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ANTRENÁ, antrenez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) pregăti prin exerciții metodice (fizice, tactice, tehnice, psihologice și teoretice) pentru a obține cele mai bune rezultate într-o activitate (sportivă). 2. Tranz. și refl. A atrage sau a se lăsa atras într-o acțiune, într-o discuție etc.; a (se) înflăcăra. 3. Tranz. A atrage după sine, a pune în mișcare, a mișca un organ de mașină sau o mașină. ♦ A deplasa un material (solid, lichid sau gazos) cu ajutorul unui fluid în mișcare. – Din fr. entrainer.

antrena (Dicționar de neologisme, 1986)
ANTRENÁ vb. I. tr., refl. A(-și) conserva și dezvolta însușirile fizice prin exerciții metodice. 2. tr. A atrage, a stimula (într-o discuție, într-o acțiune etc.). 3. tr. A trage după sine, a pune în mișcare, a mișca. 4. refl. A se înflăcăra. [< fr. entraîner].

antrena (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
antrená (-néz, -át), vb. – A pregăti prin exerciții. Fr. entrainer.Der. (din fr.) antren, s. m. (galicism: foc, căldură, animație); antrenament, s. n.; antrenor, s. m.

antrena (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ANTRENÁ vb. I. tr., refl. a(-și) conserva și dezvolta însușirile fizice prin exerciții metodice. II. tr. 1. a atrage, a stimula (într-o discuție, acțiune etc.). 2. a trage după sine, a pune în mișcare. III. refl. a se înflăcăra. (< fr. entraîner)

antrena (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ANTRENÁ, antrenez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) pregăti prin exerciții metodice pentru o activitate sportivă. 2. Tranz. A atrage, a stimula într-o acțiune. 3. Refl. A se lăsa târât; a se aprinde, a se înflăcăra. ◊ Tranz. Fac mult haz ca să-l antrenez (CAMIL PETRESCU). 4. Tranz. A da mișcare de funcționare unei mașini sau unui vehicul prin consum de energie musculară sau mecanică. – Fr. entrainer.

antrena (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
antrená (a ~) vb., ind. prez. 3 antreneáză

antrena (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ANTRENÁ, antrenez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) pregăti prin exerciții metodice (fizice, tactice, tehnice, psihologice și teoretice) pentru a obține cele mai bune rezultate într-o activitate (sportivă). 2. Tranz. și refl. A atrage sau a se lăsa atras într-o acțiune, într-o discuție etc.; a (se) înflăcăra. 3. Tranz. A atrage după sine, a pune în mișcare, a mișca un organ de mașină sau o mașină. ♦ A deplasa un material (solid, lichid sau gazos) cu ajutorul unui fluid în mișcare. — Din fr. entrainer.

Alte cuvinte din DEX

ANTREN ANTRELAC ANTRAX « »ANTRENAMENT ANTRENANT ANTRENARE