angină - explicat in DEX



angină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ANGÍNĂ, angine, s. f. 1. Inflamație a faringelui și a amigdalelor care împiedică înghițirea și respirația. 2. (În sintagma) Angină pectorală = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de asfixie și care se datorează unor alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare; angor. [Var.: (pop.) anghínă s. f.] – Din fr. angine, lat. angina.

angină (Dicționar de neologisme, 1986)
ANGÍNĂ s.f. v. anghină.

angină (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
angínă (angíne), s. f. – Inflamație a gîtului. – Var. anghină. Fr. angine; var., din ngr. ἀγϰίνη.

angină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ANGÍNĂ s. f. elem. anghină.

angină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*angínă f., pl. e (lat. angina). Med. Inflamațiunea gîtuluĭ. Angină difterică, o boală grea caracterizată pin [!] unflarea amigdalelor, acoperirea lor cu o membrană albă, apoĭ gălbie, tuse, paliditate și amețeală. (Pop. bolfe și șopîrlaiță). Cînd se întinde la faringe e și maĭ gravă. (Se maĭ numește și crup și gușter). – Ob. anghină.

angină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!angínă s. f., g.-d. art. angínei; pl. angíne

angină (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ANGÍNĂ, angine, s. f. 1. Inflamație a faringelui și a amigdalelor care împiedică înghițirea și respirația. 2. (În sintagma) Angină pectorală = boală care se carac­terizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de asfixie și care se datorează unor alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare; angor. [Var.: (pop.) anghínă s.f] — Din fr. angine, lat. angina.