amplifica - explicat in DEX



amplifica (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
AMPLIFICÁ, amplífic, vb. I. Tranz. și refl. A da sau a căpăta amploare, a (se) mări, a (se) lărgi, a (se) dezvolta (din punct de vedere cantitativ, intensiv etc.) – Din lat. amplificare, fr. amplifier.

amplifica (Dicționar de neologisme, 1986)
AMPLIFICÁ vb. I 1. tr., refl. A (se) mări, a (se) dezvolta; a (se) lărgi, a da sau a căpăta amploare. ♦ A forma o fracție de aceeași valoare cu fracția dată prin înmulțirea numărătorului și a numitorului cu același număr. 2. tr. A intensifica, a mări (valori electrice, acustice, optice). [P.i. amplific, 3, 6 -că. [< lat. amplificare – a mări, cf. it. amplificare, fr. amplifier].

amplifica (Marele dicționar de neologisme, 2000)
AMPLIFICÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) mări, a (se) dezvolta; a (se) intensifica. 2. (mat.) a forma o fracție de aceeași valoare cu fracția dată prin înmulțirea numărătorului și a numitorului cu același număr. II. tr. a intensifica, a mări (valori electrice, acustice, optice). (< lat. amplificare, fr. amplifier)

amplifica (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
AMPLIFICÁ, amplífic, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) lărgi, a (se) dezvolta, a (se) mări; a da sau a căpăta amploare; a (se) intensifica. 2. Tranz. A mări valorile instantanee ale unei mărimi fizice oscilatorii. – Fr. amplifier (lat. lit. amplificare).

amplifica (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
amplificá (a ~) vb., ind. prez. 3 amplífică

amplificà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
amplificà v. a întinde, a desvolta un subiect.

amplifica (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
AMPLIFICÁ, amplific, vb. I. Tranz. și refl. A da sau a căpăta amploare, a (se) mări, a (se) lărgi, a (se) dezvolta (din punct de vedere cantitativ, intensiv etc.). — Din lat. amplificare, fr. amplifier.