ambrazură - explicat in DEX



ambrazură (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
AMBRAZÚRĂ, ambrazuri, s. f. 1. (Mil.) Deschizătură în pereții unei fortificații, prin care se execută trageri cu tunul, cu mitraliera etc. 2. (Arhit.) Deschizătură lăsată în zid, în vederea montării unei uși sau a unei ferestre. – Din fr. embrasure.

ambrazură (Dicționar de neologisme, 1986)
AMBRAZÚRĂ s.f. 1. Deschizătură practicată în pereții unei fortificații pentru a permite tragerea cu armele de foc. 2. Deschizătură într-un zid în care se montează o ușă sau o fereastră. ♦ Deschidere practicată într-un unghi care să permită (în cazul unei ferestre) evazarea interioară pentru un iluminat mai bun sau (în cazul unui portal) evazarea exterioară cu mai multă lărgime intrării. [< fr. embrasure].

ambrazură (Marele dicționar de neologisme, 2000)
AMBRAZÚRĂ s. f. 1. deschizătură în peretele unei fortificații, într-un blindaj, care permite tragerea cu armele de foc. 2. deschizătură redusă într-un zid, în care se montează o ușă sau o fereastră. (< fr. embrasure)

ambrazură (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
AMBRAZÚRĂ, ambrazuri, s. f. (Mil.) Deschizătură în pereții unei lucrări de apărare, prin care se trage cu tunul, cu mitraliera etc. – Fr. embrasure.

ambrazură (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
ambrazúră s. f., g.-d. art. ambrazúrii; pl. ambrazúri

ambrazură (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
AMBRAZÚRĂ, ambrazuri, s. f. 1. (Mil.) Deschizătură în pereții unei fortificații, prin care se execută trageri cu tunul, cu mitraliera etc. 2. (Arhit.) Deschizătură lăsată în zid, în vederea montării unei uși sau a unei ferestre. — Din fr. embrasure.

Alte cuvinte din DEX

AMBRASA AMBRANSAMENT AMBRA « »AMBRAZURA AMBREEA AMBREIA