migdală - explicat in DEX



migdală (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MIGDÁLĂ, migdale, s. f. Fruct al migdalului, de formă alungită, al cărui sâmbure, cu gust dulce sau amar, este comestibil; p. restr. sâmburele acestui fruct. – Migdal + suf. -ă.

migdală (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)
MIGDALĂ, migdale, s.f. Fructul a două varietăți de migdal (Prunus amygdalus, var. dulcis și var. amara), asemănător cu o caisă verde, dar necomestibil; (prin restr., la pl.) sâmburii mari și lemnoși ai migdalelor, respectiv miezul acestora, utilizat ca aromatizant; a) migdale dulci = miezul varietății dulcis, de culoare alb-gălbuie, comestibil, utilizat pe scară largă în cofetărie, întreg, prăjit, caramelizat sau efilat, iar sub formă de pudră pentru realizarea de diverse paste (marțipan) și creme; b) migdale amare = miezul varietății amara, acoperit cu o pieliță groasă, maronie, foarte amară, cu bogat conținut de amigdalină, toxică în cantitate mare – fiind de aceea interzis în consum, dar utilizat pentru fabricarea de esență, extract, ulei și lichior de migdale.

migdală (Dicționaru limbii românești, 1939)
migdálă f., pl. e (ngr. amýgdalon, pl. -la, d. vgr. amýgdalon și -dále, de unde și lat. amýgdala; vsl. migdalŭ și mindalŭ, rus. mindálĭ și mandálĭ. V. măndălac, amigdală). Fruct de migdal (un sîmbure ca al persiciĭ).

migdală (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
migdálă s. f., g.-d. art. migdálei; pl. migdále

migdală (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
migdală f. fructul migdalului. [Gr. mod.].

Alte cuvinte din DEX

MIGDAL MIGALOS MIGALITURA « »MIGDALA MIGDALAT MIGHITI