șuncă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)ȘÚNCĂ, șunci, s. f. Pulpă de porc preparată special (la sare și la fum) pentru a se putea conserva multă vreme; jambon. – Din
magh. sonka, germ. dial. Schunke.șuncă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)șúncă (-ci), s. f. – Jambon.
Germ. Schinken, dial. Schunke (Cihac, II, 397; Borcea 213; Gáldi,
Dict., 183),
cf. mag. sonka, sunka, sb.,
cr. šunka.șuncă (Dicționaru limbii românești, 1939)șúncă f., pl.
ĭ (germ.
schinken, dial.
schunke).
Munt. Șold de porc sărat, afumat și fert [!] (maĭ rar copt):
șuncă de Praga, de Vestfalia. – În Trans.
șoancă (ung.
sonka), în Mold.
jambon.șuncă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)șúncă s. f.,
g.-d. art. șúncii; pl. șuncișuncă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)șuncă f. pulpă de porc afumată și sărată:
șuncă de Praga și de Westfalia [Nemț. SCHINKEN, printr’un intermediar săsesc].
șuncă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)ȘÚNCĂ, șunci, s. f. Pulpă de porc preparată special (la sare și la fum) pentru a se putea conserva multă vreme; jambon. — Din
magh. sonka, germ. dial. Schunke.