șerbet (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)ȘERBÉT, șerbeturi, s. n. Preparat alimentar făcut din sirop de zahăr bine legat și frecat, colorat și aromat cu diferite esențe sau sucuri de fructe. – Din
tc. șerbet.șerbet (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)șerbét (-turi), s. n. –
1. Înghețată, răcoritoare. –
2. Preparat dulce din fructe cu zahăr. –
Mr.,
megl. șirbet. Tc. (
arab.)
șirbet (Roesler 609; Șeineanu, II, 336; Ronzevalle 106),
cf. ngr. σερμπέτι,
alb.,
bg.,
sb. serbet, it. sorbetto, fr. sorbet, sp. sorbete (REW 7594b). –
Der. șerbegiu, s. m. (servitor care servește șerbetul), din
tc. șerbetci. Este dubletul lui
șorbet, s. n., din
fr., puțin folosit.
șerbet (Dicționaru limbii românești, 1939)șerbét n., pl.
urĭ și
e (turc.
șerbet, ar.
šerbet, šorbet, d.
šorb, šorba, šarab, šürb, băutură,
šaraba, šariba, a bea; ngr.
serbéti, it.
sorbetto, fr.
sorbet. V.
cĭorbă, sirop).
Sec. 19. Băutură răcoritoare dulce preparată din apă de trandafirĭ și aromă de odogacĭ. Limonadă.
Azĭ. Un fel de dulceață consistentă opacă preparată din zahăr și zeamă de fructe ca și bomboanele fondante. V.
salep.șerbet (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)șerbét (preparat alimentar)
s. n., (sorturi)
pl. șerbéturișerbet (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)șerbet n.
1. băutură răcoritoare din apă de trandafir, zahăr și miros de odagaciu:
îi cinsti cu cafea și cu șerbet; 2. dulceață îngroșată ca o alifie:
șerbeturi de trandafir și de vișine GHICA. [Turc. ȘERBET, lit. băutură].
șerbet (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)ȘERBÉT, (
2)
șerbeturi, s. n. 1. Preparat alimentar făcut din sirop de zahăr bine legat și frecat, colorat și aromat cu diferite esențe sau sucuri de fructe.
2. Sortiment de șerbet (
1). — Din
tc. șerbet.