ĭahnie - explicat in DEX



iahnie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
IAHNÍE, iahnii, s. f. Fel de mâncare scăzută, preparată din legume (mai ales din fasole boabe), din pește sau din carne. [Var.: iacníe, -ii s. f.] – Din tc. yahni, bg. iahnija.

iahnie (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
iahníe (iahníi), s. f. – Tocăniță de carne și zarzavat. – Mr. y iahne, megl. ianiiă. Tc. yahni (Șeineanu, II, 219; Lokotsch 926), cf. ngr. γιαχνί, bg. iahnija.

iahnie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
iahníe s. f., art. iahnía, g.-d. art. iahníei; pl. iahníi, art. iahníile

iahnie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
iahnie t. mâncare din zarzavat cu bucățele de carne sau pește (Mold. ihnea): vei face o ihnea cu ceapă Al. [Turc. YAHNI].

iahnie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
IAHNÍE, iahnii, s. f. Mâncare scăzută, preparată din legume (mai ales din fasole boabe), din pește sau din carne. [Var.: iacníe s. f.] — Din tc. yahni, bg. iahnija.

ĭahnie (Dicționaru limbii românești, 1939)
ĭahníe f. (turc. pers. ĭahni, de unde și bg. ĭahniĭa). Un fel de mîncare de pește orĭ de fasole cu sos făcut din multă ceapă, undelemn [!] și extract de domate [!]. – Și aĭcníe (Bz.), ihníe (Mold. sud) și ihneá (nord), pl. -ele. V. tocană și curcut.

Alte cuvinte din DEX

« »A AAA AALENIAN