zincografie - explicat in DEX



zincografie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ZINCOGRAFÍE, (2, 3) zincografii, s. f. 1. Procedeu de tipar pentru ilustrații în care se folosesc clișee obținute prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (uneori și de cupru, alamă, oțel etc.). 2. Atelier în care se execută clișee prin zincografie (1). 3. Reproducere, ilustrație executată prin zincografie (1). – Din fr. zincographie.

zincografie (Dicționar de neologisme, 1986)
ZINCOGRAFÍE s.f. (Poligr.) Tehnica obținerii clișeelor metalice folosite în imprimerie; zincogravură. ♦ Atelier în care se execută asemenea clișee. [Gen. -iei. / < fr. zincographie, cf. fr. zinc, gr. graphein – a scrie].

zincografie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ZINCOGRAFÍE s. f. 1. tehnica clișeelor metalice folosite în imprimerie; zincogravură. 2. atelier în care se execută asemena clișee. 3. reproducere prin zincografie (1). (< fr. zincographie)

zincografie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
zincografíe (-co-gra-) s. f., art. zincografía, g.-d. art. zincografíei; (ateliere, reproduceri) pl. zincografíi, art. zincografíile

zincografie (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ZINCOGRAFÍE, (2) zincografii, s. f. 1. Tehnica executării clișeelor în zinc destinate tiparului. 2. Atelier în care se execută clișee în zinc. – Fr. zincographie.

zincografie (Dicționaru limbii românești, 1939)
*zincografíe f. (zinc și grafie). Litografie în care peatra [!] e înlocuită pin [!] zinc. Atelier în care se lucrează pin această artă.

zincografie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
zincografie f. arta de a scrie și tipări pe table de zinc.

zincografie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ZINCOGRAFÍE, (2, 3) zincografii, s. f. 1. Procedeu de tipar pentru ilustrații în care se folosesc clișee obținute prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (uneori și de cupru, alamă, oțel etc.). 2. Atelier în care se execută clișee prin zincografie (1). 3. Reproducere, ilustrație executată prin zincografie (1). — Din fr. zincographie.