variometru - explicat in DEX



variometru (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
VARIOMÉTRU, variometre, s. n. 1. (Elt.) Dispozitiv cu inductanță variabilă care servește la reglarea fină a inductanței unui circuit. 2. Instrument care măsoară viteza de urcare și de coborâre a unui aparat de zbor. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. variomètre.

variometru (Dicționar de neologisme, 1986)
VARIOMÉTRU s.n. 1. Aparat pentru măsurarea variațiilor câmpului magnetic pământesc. 2. Instrument pentru măsurarea modificărilor presiunii atmosferice. ♦ Aparat pentru măsurarea vitezei verticale a avioanelor. 3. Aparat care produce o inductivitate variabilă. [< fr. variomètre].

variometru (Marele dicționar de neologisme, 2000)
VARIOMÉTRU s. n. 1. aparat pentru măsurarea variațiilor câmpului magnetic pământesc. 2. instrument pentru măsurarea modificărilor presiunii atmosferice. ◊ aparat pentru măsurarea vitezei pe verticală a avioanelor. 3. dispozitiv pentru reglarea fină a inductanței unui circuit. (< fr. variomètre)

variometru (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
variométru (-ri-o-me-tru) s. n., art. variométrul; pl. variométre

variometru (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
VARIOMÉTRU, variometre, s. n. 1. (Elt.) Dispozitiv cu inductanță variabilă care servește la reglarea fină a inductanței unui circuit. 2. Instrument care măsoară viteza de urcare și de coborâre a unui aparat de zbor. [Pr.: -n-o-] — Din fr. variomètre.