varicelă - explicat in DEX



varicelă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
VARICÉLĂ, varicele, s. f. Boală infecțioasă și contagioasă benignă, de natură virotică, care apare mai ales la copii și care se caracterizează prin apariția pe piele a unor bășicuțe care nu lasă cicatrice; vărsat de vânt. – Din fr. varicelle.

varicelă (Dicționar de neologisme, 1986)
VARICÉLĂ s.f. Boală infecțioasă și contagioasă cauzată de un virus, care se caracterizează prin temperatură ridicată și o erupție de pete roșii cu aspect de bășici; (pop.) vărsat de vânt. [< fr. varicelle].

varicelă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
VARICÉLĂ s. f. boală virală (la copii) caracterizată prin erupție de pete roșii cu aspect de bășici; vărsat de vânt. (< fr. varicelle)

varicelă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
varicélă s. f., g.-d. art. varicélei; (cazuri) pl. varicéle

varicelă (Dicționaru limbii românești, 1939)
varicélă f., pl. e (fr. varicelle, dim. greșit format de medicĭ d. variola). Med. O ușoară boală eruptivă molipsitoare care se observă maĭ ales la copiiĭ de 3-7 anĭ și foarte rar la ceĭ trecuțĭ de 10. – Și vărsat de vînt.

varicelă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
VARICÉLĂ, (2) varicele, s. f. 1. Boală virotică proprie copilăriei, foarte contagioasă, caracterizată prin apariția pe piele a unor bășicuțe care, spre deosebire de variolă, nu evoluează spre stadiul de pustule; vărsat de vânt. 2. (La pl.) Cazuri de varicelă (1). — Din fr. varicelle.

Alte cuvinte din DEX

VARICE VARICAP VARIATOR « »VARICELA VARICOCEL VARICOS